
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
“Dil, nice güçlükleri yenmek nice sırları aydınlatmak yolunda sihirli vâsıtadır.”
Travma, kişinin duygusal, psikolojik veya fiziksel olarak ciddi tehdit altında bulunduğu sıkıntılı bir olaydır. Çoğu insan, trafik kazası, istismar veya ihmal, sevdiklerin ani ölümü, ağır bir ceza davası, savaşın şiddetine maruz kalma veya doğal bir felaket gibi hayatlarının bir noktasında travmatik bir olay yaşayacaktır. Birçok kişi zamanla ailesi ve arkadaşlarının desteğiyle travmatik yaşantıların etkisinden kurtulur ama bazıları için travmanın etkileri kalıcı olup, kişinin derin duygusal acılar, korku, karışıklık veya travma sonrası stres ile yaşamak zorunda kalırlar. Çoğu zaman, zihinsel sağlık uzmanlarının desteği, rehberliği ve yardımı travmadan iyileşmenin temelidir.
Travma sonrası stres, ciddi stresli ve fiziksel olarak tehditkar bir olaya verilen psikolojik tepki olup sıklıkla anksiyete, flashback, hipervigilans, depresyon, intihar düşüncesi ve diğer zihinsel sağlık kaygılarıyla sonuçlanır. TSSB yaşayan kişiler, tehlike olmadığı zamanlarda bile korku ya da endişe duymaya devam edebilir.
TSSB, doğal felaketlerden cinsel saldırıya kadar çeşitli travmatik olaylarla gelişebilir. DSM-5 'e göre, bir kişi travmatik, fiziksel olarak tehditkar bir olay yaşar ya da tanık olur ya da yakındaki bir arkadaşının veya aile üyesinin yaşadığı travmtik olayı dinler/öğrenirse ve en az bir ay belirli semptomları gösterir Travma Sonrası Stres Bozukluğu tanısı alır.
Çözümlenmemiş travma insanların danışma veya terapi talep etmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Psikoterapi, travmanın etkilerinden iyileşme için en etkili tedavi şeklidir. Terapi veya danışmanlık, travma yaşamış ve TSSB tanısı konmuş kişilerin deneyimlerini ve duygularını anlamasına, güvenli yaşam planları geliştirmesine, sağlıklı baş etme becerilerini öğrenmesine ve diğer kaynaklara ve desteğe ulaşmasına yardımcı olabilir. Nitelikli bir terapist, travmatik bir olay gerçekleştikten çok kişinin travmadan iyileşmesine yardımcı olabilir.
Travma tedavisinde etkinlikleri açısından en çok kullanılan ve tanınan terapi türleri, bilişsel davranış terapisi ve göz hareketi duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR)’dir. Grup terapisi veya logoterapi gibi yardımcı terapiler kullanılabilir. Bazı durumlarda, anti-depresanlar, anksiyete karşıtı ilaçlar ve duygudurum düzenleyiciler, travma sonrası stresin daha zorlu semptomlarını yönetmeye yardımcı olmak için kullanılır.