
Kadın Psikolojisi
Gebelik, doğum, menopoz ve yaşlanma bazen duygusal zorluklar getirebilir. Kadınlar, infertilite, doğum sonrası depresyon, adet öncesi disforik bozukluk ve cinselliğe ilişkin endişelerle karşılaştıklarında da zorluklar yaşıyor.
Kadınların karşılaştığı bazı zihinsel ve fiziksel sağlık endişeleri cinsiyete bağlı olabilmektedir. Biyolojik, çevresel ve psikososyal faktörler, belirli zihinsel ve fiziksel sağlık kaygılarının gelişimine katkıda bulunmaktadır. Aile içi şiddetin yaygınlığı, düşük sosyoekonomik statü gibi sosyokültürel sorunlar kadın sağlığını etkilemektedir.
Kadınların sıkça yaşadığı bazı zihinsel sağlık endişeleri şunları içerir:
Depresyon
Kaygı
Doğum sonrası depresyon
Doğum sonrası psikoz
Travma sonrası stres
Yeme bozuklukları
Sınırdaki kişilik bozukluğu
Duygusallıkla ilgili zorluklar
Kendine zarar verme davranışları
Genel olarak, kadınların erkeklerden ziyade, günlük işlevi etkileyen ciddi zihinsel sağlık endişeleri yaşaması daha olasıdır. Bu, tüm yaş gruplarında geçerlidir. Kadınlar, zihinsel ve fiziksel sağlık kaygılarına daha fazla risk oluşturan sosyokültürel zorluklarla yüz yüze gelebilir.
Cinsiyetçilik-Zulüm: Bir grup olarak, kadınlar tarih boyunca her kültürde bir ölçüde zulüm yaşamışlardır. Bu ayrımcılık ve hâlâ günümüzde ortaya çıkan haksız muamele, kadınların dünyadaki büyümesini, gelişimini ve genel refahını etkilemektedir.
Kötü Muamele-Şiddet: Kadınların istismar ve şiddete maruz kalma oranları istatistiksel açıdan daha yüksektir. Bu tür muamele, depresyon, travma sonrası stres veya kaygı gelişimini etkileyebilir. Şiddet (fiziksel, psikolojik veya her ikisi de) yaşayan kadınlarda "depresyon ve anksiyete belirtileri, TSSB daha sık görülmektedir." Yine intiharın şiddet gören kadınlar arasında kontrol grubuna oranla daha yüksek olduğu görülmüştür.
Toplumda ve Medyada Olumsuz Tasvir: Kadınlar üzerinde yapılan bir dizi çalışma, benlik saygısı / benlik değeri ve kadınsı "ideal" in medyanın temsilinden zarar gördüğünü göstermiştir.
Annelik
Gebelik, doğum, menopoz ve yaşlanma bazen duygusal zorluklar getirebilir. Kadınlar, infertilite, doğum sonrası depresyon, adet öncesi disforik bozukluk ve cinselliğe ilişkin endişelerle karşılaştıklarında da zorluklar yaşıyor.
Postpartum depresyonun acil etkilerine ek olarak, zihinsel sağlık endişeleri, annelik döneminin ötesinde hem anne hem de çocuk üzerinde kalıcı etkilere neden olabilir. Bir annenin zihinsel sağlığı çocuğun bağlanmasını, gelişimini ve zihinsel sağlığını etkileyebilir. Çocuk davranışsal ve duygusal sorunlar geliştirirse, bu durum anneye daha fazla stres olarak geri döner, böylece tüm aile için bir acı döngüsü işlemeye başlar.